Fitofarmacia reprezintă un magazin ce oferă produse precum: – seminţe de legume(soiuri şi hibrizi), seminţe de flori şi plante aromatice, pesticide şi îngrăşăminte, precum şi modul de utilizare al produselor în agricultură, legumicultură, viticultură şi floricultură.

             Pentru că deseori oamenii îşi pun întrebări de genul “Ce reprezintă seminţele hibride?”, vă vom răspunde pentru a putea face diferenţa între seminţele soiuri şi seminţele profesionale(hibride).

             Seminţele profesionale(hibride) presupun acel gen de seminţe din care se vor dezvolta plante cu potenţial mare de producţie, rezistente la boli şi dăunători şi cu fructe de calitate net superioară seminţelor soiuri. Din seminţele profesionale(hibride) vom avea fructe cu un anumit colorit, rezistenţă la manipulare, transport  şi depozitare. Aceste seminţe sunt cultivate pe scară largă de către producătorii de legume pentru a fi comercializate pe piaţă.

             Un alt gen de întrebare este: “Ce sunt pesticidele?”.

             Pesticidele sunt produse cu substanţe chimice la bază, utilizate în tratamentele plantelor împotriva:

  • Bolilor(mană, făinare, putregai alb şi cenuşiu şi tot complexul de agenţi patogeni din sol şi aer) şi poartă denumirea de fungicide;
  • Dăunătorilor(purici, păduchi, tripşi, viespi, molii, omizi, etc) şi poartă denumirea de insecticide. Din această grupă fac parte şi acaricidele, care reprezintă acele produse ce combat acarienii(păienjenii);

             Pesticidele mai sunt reprezentate şi de erbicide, care au drept scop înlăturarea buruienilor(plante spontane nedorite) din anumite culturi şi atunci se numesc erbicide selective deoarece cu ajutorul lor înlăturăm buruienile fără a afecta planta de bază(legume, cereale, etc) şi erbicide neselective sau totale, folosite în general pe terenuri îmburuienate fără plantă de bază(cultură).

             Erbicidele totale poartă această denumire deoarece distrug toate buruienile(monocotile şi dicotile anuale şi/sau perene) şi pot fi utilizate şi în plantaţiile de viţă de vie sau livezi.

             Îngrăşămintele reprezintă “vitaminele” plantelor şi pot fi chimice sau naturale 100%(ecologice), solide(la sol) sau foliare(pe plantă).

             În general îngrăşămintele solide se aplică toamna — iarna pentru a intra lent în sol, şi au cea mai bună utilizare în cadrul plantaţiilor de viţă de vie, livezilor, culturilor de cereale sau plantelor prăşitoare(porumb, floarea soarelui, etc) deoarece acestea sărăcesc solul în elemente nutritive.

             Îngrăşămintele foliare(pe plantă) se folosesc în general în perioada martie — septembrie, deoarece în această perioadă consumul de elemente nutritive este mai mare datorită activităţii intense a plantelor precum şi datorită faptului ca nu ard plantele în condiţii de temperatură ridicată. Ele pot fi utilizate ca adjuvant în tratamentele răsadurilor de legume, flori, etc.